Behandeling

Oedeem & Oncologische Fysiotherapie

Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht in het lichaam. De hoeveelheid aangemaakte lymfe kan niet tijdig afgevoerd worden, waardoor er een transportprobleem ontstaat , in de vorm een zwelling in arm, been, gezicht of op de romp. We onderscheiden primair of aangeboren lymfoedeem: Het lymfestelsel in onvoldoende ontwikkeld, het kan bij pasgeborenen zichtbaar zijn of het ontwikkelt zich in de puberteit.

Verworven of secundair lymfoedeem: Het lymfestelsel wordt door een invloed van buitenaf beschadigd. Veelal een gevolg van de behandeling voor oncologische aandoeningen, waarbij operatief lymfkliermateriaal verwijderd is, chemo- en of radiotherapie lymfklieren aantasten, waardoor lymfklieren hun werk niet goed meer kunnen doen. Zo zien we lymfoedeem in een arm veelal als gevolg van borstkanker. Maar ook wondroos en open botbreuken kunnen leiden tot lymfoedeem. Lymfoedeem kan direct of jaren na een behandeling voor kanker ontstaan.

De klachten door lymfoedeem kunnen aangegeven worden als vochttoename, gevoel van zwaarte, vermoeidheid en een gespannen gevoel in het aangedane lichaamsdeel.

Er is een patiëntenvereniging voor patiënten met lymfoedeem: NLNet en er is een belangrijke ontmoetingsplaats voor mensen met lymfoedeem: www.lymfoedeem.nl

Oncologie en oedeem zijn nauw verbonden aan elkaar. De oncologische fysiotherapie is een nieuw specialisme. Werd bij de vermoeidheid bij oncologie vroeger rust genomen en of geadviseerd is nu door wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat lichaamsbeweging en creatieve therapie een goede remedie zijn tegen vermoeidheid. Door hormoon- en of chemotherapie wordt het aantal spiervezels minder en vetophopingen in de spiermassa groter. Door training kan men dit negatieve effect beïnvloeden.

De verwijzing vindt plaats op advies van een medisch specialist of huisarts. Directe toegankelijkheid fysiotherapie is bij deze aandoening niet mogelijk. Bij sommige verzekeraars is toestemming in de vorm van een machtiging noodzakelijk. De eerste 20 behandelingen komen ten laste van de aanvullende verzekering en de verder noodzakelijke behandelingen komen ten laste van de basisverzekering.

Wij bieden u jarenlange ervaring en bijscholing in begeleiding van patiënten met mammacarcinoom in alle facetten.

Nieuw: Val niet stil als je kanker hebt. Blijf bewegen: www.fysiotherapieenkanker.nl

Voor deze behandeling kunt u terecht bij: