Behandeling

Geregistreerde bekkenfysiotherapie

De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen.
Het komt ook voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. De bekkenfysiotherapeut kan helpen de controle hierover te herwinnen.

De geregistreerde bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik-, bekken- en bekkenbodemgebied bij mannen, vrouwen en kinderen. Zo kunnen veel complexe klachten behandeld worden, zonder operatie.
Bekkenfysiotherapie is een erkende post-hbo-opleiding.
De bekkenfysiotherapeut werkt samen met huisartsen, verloskundigen en specialisten als gynaecologen, urologen, maag-darm-leverartsen en seksuologen.

Wat kan de bekkenfysiotherapeut voor u betekenen:

De behandeling bij de bekkenfysiotherapeut begint met voorlichting, preventie en een goede diagnose. Daarop volgen coachen, begeleiden, en het behandelen van mannen, vrouwen en kinderen met de volgende klachten:

Hoe gaat de bekkenfysiotherapeut te werk?

Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten zorgvuldig in kaart gebracht. Uw klachten worden vanuit diverse invalshoeken bekeken, het bekken is namelijk niet los te zien van de rest van uw lichaam.

Er zal onder andere gekeken worden of er tijdens het bewegen problemen zijn, hoe het plassen en ontlasten verlopen en of er problemen zijn met seksualiteit. Om de klacht in kaart te brengen kan een inwendig onderzoek worden uitgevoerd. Dit inwendig onderzoek gebeurt na uw toestemming.
Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld naar aanleiding van de bevindingen. Dit behandelplan zal de bekkenfysiotherapeut met u bespreken.
Er zal regelmatig een evaluatie van de voortgang plaatsvinden. Hoe lang u bij de bekkenfysiotherapeut onder behandeling bent, is afhankelijk van uw problematiek.
U krijgt niet alleen gerichte oefeningen en/of ontspanningstherapie voor de spieren van de bekkenbodem, bekken en lage rug, maar ook praktische adviezen en uitleg over bijvoorbeeld ademhaling en toiletgedrag.

Hele specifieke behandelingen en onderzoeken kunnen gedaan worden met bijvoorbeeld feedback apparatuur.

PTNS therapie wordt ook gegeven in deze praktijk (lees verder).

Ook zonder verwijzing naar de bekkenfysiotherapeut

Voor een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut heeft u geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Vergoedt uw zorgverzekeraar bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie wordt vergoed door zorgverzekeraars in de aanvullende verzekering. Check uw polis voor de specifieke voorwaarden van uw verzekeraar.
De behandeling van urine-incontinentie is evenwel verzekerd in de basisverzekering mits het eigen risico is voldaan. Voor vergoeding uit de basisverzekering is bij sommige verzekeraars een verwijzing nodig.
Tevens worden behandelingen voor kinderen tot 18 jaar vergoed uit de basisverzekering (zonder eigen risico).

Kwaliteit gegarandeerd

De bekkenfysiotherapeut staat geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)

Lees ook verder:
NVFB
Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en pre- en postpartum gezondheidszorg
https://nvfb.kngf.nl/

Bekkenbodemonline
Informatie over de bekkenbodem
https://bekkenbodemonline.nl/

Voor deze behandeling kunt u terecht bij: